Започнахме преговорите, жп коридорът  Солун – Кавала – Александруполис –

...
Започнахме преговорите, жп коридорът  Солун – Кавала – Александруполис –
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков за коридора Солун-Русе: Приоритетен е, преговорите вървят

Започнахме договарянията, жп коридорът  „ Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе “ стои като главен приоритет, както за нас, по този начин за Гърция. Важен е за свързаността и на двете морета. Работи се по тази причина интензивно. 

Това стана ясно от думите на транспортният министър Георги Гвоздейков по време на парламентарен надзор в Народното събрание.

Отговорът му пристигна от въпрос на депутата Златан Златанов от " Възраждане ". Той изиска да разбере от отрасловия министър дали е основано сдружение за ръководство на плана, обезпечено ли е финансиране и дали ще бъде приключен до 2028 година

Гвоздейков разясни, че преди месец е бил на среща с гръцкия министър на превоза, където са обсъждали точно този въпрос. 

" Към момента не е проведено сдружение, което да стартира работа ", отговори той. 

Припомни пред депутатите, че имаме предложение от гръцката страна за присъединяване като акционер в концесията на пристанището в Кавала, което ще даде опция за развиване на повече планове, свързани както с енергетиката, превоза, по този начин и с стопанската система.

Той ясно съобщи, че построяването на жп коридора от двете страни е значима тематика.

" От наша страна сме по-напреднали, от гръцката не са толкоз засилени вложенията към железопътната инфраструктурата ", разясни той. 

Каза, че предстоят срещи сред България, Румъния и Гърция през идващия месец, където главната тематика ще  е за свързаността по оста север-юг.

" Разговорите ще донесат позитиви, успеваемост, възстановяване на качеството на железопътния превоз, на стопанската система, на свързаността. Това ще даде късмет за ускорено и подтиквано създаване на оборудването над река Дунав, и това не би трябвало да е едно ", разяснява още министърът визирайки моста над реката. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР